Skip to content

40 dolog, amiről senki sem szólt nekünk a babavárással kapcsolatban (valódi anyukák tapasztalatai alapján)

Írta: Nicky Barker (LittleOnes.co)

A LittleOnes anyukáknak és babáknak szóló angol oldala megkérdezte az anyukákat, mit szerettek volna tudni, mielőtt megszülettek a gyermekeik. A gondolatok gyorsan záporoztak! A szakértők megszólaltak – érted és neked. Minden leendő és már szülővé vált anyukának (és apukának), akár első-, második-, vagy harmadik baba közeleg. Íme a tapasztalatok, amelyeket a közösség szeretne megosztani, a saját szavaikkal:

Szülés után

Ez egy értékes és kihívásokkal teli időszak, amikor alkalmazkodni kell egy új élethez, ahol egy másik emberi lénnyel olyan szoros kapcsolatban állsz, amit eddig soha nem tapasztaltál. Mindezt tetézik a tomboló hormonok és egy elképesztően fájó, gyógyulófélben lévő test. Ezek a kimerítő hetek lehetnek igazán nehezek, de egyúttal nagyon jutalmazóak is.

  1. „Egyszerűen nem lehet leírni vagy elképzelni, mennyire szerethetsz valakit, amíg meg nem érkezik a kisbabád.”
  2. „Bárcsak figyelmeztettek volna, hogy mennyire fájdalmas napokig, hetekig, miután természetes úton szültem. Mindenki beszél a szülési fájdalmakról és a császármetszés utáni felépülésről, de senki sem figyelmeztetett a duzzadásra és fájdalomra a hüvelyi szülés után. Teljesen meglepett, és nem voltam felkészülve.”
  3. „Élvezd ki az első heteket, és élvezd a baba illatát és érintését! Soha nem lesznek ilyen picik újra. Ha ez azt jelenti, hogy egész nap összebújtok az ágyban, tedd azt! Hagyd, hogy a többiek gondoskodjanak rólad, hogy te a babáddal kapcsolódhass.”
  4. „Nem biztos, hogy már az első naptól kezdve érzed azt a mindent elsöprő szeretetet. És ez rendben van! Idővel megérkezik, ettől még nem vagy rossz anya.”
  5. „Bárcsak tudtam volna a szülés utáni depresszióról. A varratok utáni fájdalmakról. Arról, hogy rendben van sírni és segítséget kérni.”
  6. „Teljesen normális, ha időbe telik kötődni a babához. Ha nem történik meg azonnal, az is rendben van. Beszélj valakivel róla – a pároddal, az egészségügyi tanácsadóval stb.”

Táplálás

Akár szoptatod, akár üvegből eteted a babát, nehéz lehet „jól” csinálni. Bár a szoptatás természetes folyamat, nem mentes a kihívásoktól (vagy kényelmetlenségektől), és fontos, hogy olyan emberek vegyenek körül, akik segítenek és támogatják a döntéseidet anélkül, hogy ítélkeznének.

  1. „Bárcsak tudtam volna a nyelv- és ajakfékről, és mire kell figyelni, mert a gyermekorvosok nem mindig ellenőrzik… Az első 8 hét szoptatás maga volt a pokol.”
  2. „Bárcsak ne lenne akkora stigma azzal kapcsolatban, hogyan eteted a babádat. Az anyukáknak így is elég sok aggodalma van! Amíg a baba boldog, egészséges és táplálva van, nem ez a legfontosabb?”
  3. „Bárcsak valaki elmondta volna, mennyire nehéz a szoptatás. A szülés előtti órákon csak azt hallottam, hogy „ez a világ legtermészetesebb dolga”, és amikor szembesültem a valósággal, hogy a babám nem akar szopni, máris kudarcot éreztem, alig, hogy elkezdtem az anyaság útját.”
  4. „Bárcsak valaki elmondta volna, hogy rendben van üvegből etetni a babát… Nem is tudtam, hogy éheztetem a babámat, miközben próbáltam jó szoptatási pozíciót találni. A szegény fiam egész éjjel sírt az éhségtől. Miután adtam neki egy üveg tápszert, nemcsak hogy sokkal boldogabb lett, de megtanulta, hogyan helyezze el a száját az areolám köré, nem csak a bimbóra.”
  5. „A második éjszakán a babák őrült etetési rohamot kapnak. A növekedési ugrás azt jelenti, hogy akár 7 órán keresztül is szinte folyamatosan etetned kell!”
  6. „Bárcsak tudtam volna, hogy ha a klaszteres etetés már túlmegy a „normál” kereteken, akkor más etetési problémák is lehetnek (nyelv- és ajakfék, reflux stb.). Az összes alvásproblémánk a rossz táplálkozás köré épült – most már úgy érzem, sok örömtől fosztottam meg magam az első napokban, mert annyira tudatlan voltam, és nem tudtam, mit tegyek.”
  7. „Szél! Soha nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással van rájuk, és csak feltételeztem, hogy azonnal böfögnek majd!”
  8. „Szoptató anyaként azt tanácsolták, hogy ne adjak cumisüveget a baba zavarodottsága miatt. Bárcsak korán bevezettem volna az üveget, mert most a gyermekem elutasítja, és mindent megpróbáltam! Ha korábban elkezdtem volna, rengeteg stressztől megkíméltem volna magam.”
  9. „Bárcsak valaki elmondta volna, hogy a szoptatás eleinte nagyon kényelmetlen lehet. Úgy érzem, senki sem mondta el vagy hangsúlyozta eléggé! De azt is, hogy elmúlik, és ki kell bírni.”
  10. „Bárcsak tudtam volna, hogy a tej szó szerint bárhol és bármikor spriccel a melleidből! Fektess be sok mellbetétbe és vastag szoptatós melltartóba!”

Alvás

Az alvás olyan fontos a babádnak, mint a tej, és ez egy nagyon érzékeny téma egy új anyuka számára! Néhány baba mindig alszik, míg mások soha. Bizonyos dolgokat tudnod kell a baba alvásával kapcsolatban, hogy felkészülj, mi vár rád.

  1. „Bárcsak tudtam volna, hogy a babáknak van egy meghatározott ébrenléti idejük!! És hogy alvást is tanítani kell. Bárcsak tudtam volna, mik a fáradtság jelei. Bárcsak mindent tudtam volna az alvásról, és hogy az újszülöttek csak rövid ideig lehetnek ébren!!”
  2. „Az újszülöttek ébrenléti ideje nagyon rövid, és az alul- és túlfáradásnak ugyanazok a tünetei lehetnek.”
  3. „Bárcsak tudtam volna, hogy hány tényező befolyásolja a baba alvását, és hogy ha nem alszik jól, akkor tehetsz is valamit ez ellen! Nem kell elviselned az alváshiányt – senki sem fog érmet adni, ha folyamatosan kialvatlan maradsz, amikor vannak megoldások.”
  4. „Nem minden újszülött alszik. Bárcsak tudtam volna, hogyan támogathatom a babám alvását már az első órától kezdve. A kisbabám este 7-kor született, és két éjszakát töltöttem el azzal, hogy egyáltalán nem aludt a kórházban! Szóval ennyit a szundikáló újszülöttről. Fogalmam sem volt, mit tegyek. Azt hittem, a babák elalszanak, amikor fáradtak.”
  5. „A szundikálás vagy az altatás nem kudarc. Azzal, hogy a babát külön alszod, nem ‘rontod el’. Valójában nagyon szeretni fogod az összebújást!”
  6. „A babák nagyon sok zajt csinálnak alvás közben! Mindig azon voltam, hogy felkeltsem, de végül rájöttem, hogy csak álmában zajongott.”
  7. „Az alvásciklus! Bárcsak tudtam volna erről. Miért aludna 45 percet egy baba a nappali alvásra, ha én többet is szeretnék? Ha erről tudtam volna, akkor megértettem volna, hogyan segíthetem a babát, hogy hosszabb ideig aludjon, és több segítséget kértem volna, mielőtt úgy döntöttem, hogy csak egy rövid alvó lesz.”

Váratlan meglepetések

A baba világra hozása tele van meglepetésekkel. Akárhányszor is olvasod a könyveket, hallgatsz podcastokat vagy nézed meg a YouTube videókat, mindig lesznek olyan dolgok, amelyekre senki sem készít fel.

  1. „Bárcsak tudtam volna, hogy a babák grimaszolnak és nyögnek alvás közben! Azt hittem, hogy a kisfiam szenved vagy rosszul van, de valójában csak az emésztés miatt volt.”
  2. „A császármetszés utáni első WC-használat félelmetes lesz! Én nagyon féltem a varratok miatt, és attól, hogy újra fájni fog, de szerencsére minden rendben ment.”
  3. „Bárcsak valaki elmondta volna, hogy a babák többsége későn születik. Az enyém 12 napot késett!”
  4. „Bárcsak tudtam volna, hogy az újszülötteknek is lehet aknéja! A kisbabámnak a második héten pattanásai jelentek meg az arcán, és nagyon aggódtam, hogy allergiás reakcióról van szó.”
  5. „Bárcsak valaki figyelmeztetett volna arra, hogy a szülés után a hajhullás egyáltalán nem ritka. A harmadik hónapban elkezdtem nagy csomókban veszíteni a hajamat, és teljesen kétségbeestem. Szerencsére visszanőtt!”
  6. „Bárcsak tudtam volna, hogy az újszülöttek hámló bőrrel születhetnek. Teljesen normális, ha a bőrük kiszárad és lehámlik az első hetekben.”
  7. „A kisbabám lábai egészen furcsán álltak az első pár napban! Azt hittem, hogy valami nincs rendben, de az orvos megnyugtatott, hogy ez normális, hiszen sokáig voltak felhúzott pozícióban a pocakban.”
  8. „Bárcsak tudtam volna, hogy a babák sírása néha csak a fáradtságtól van. Sokszor azt hittem, éhes vagy valami baja van, de valójában csak aludni akart.”
  9. „A szoptatás miatti éjszakai izzadás! Soha nem gondoltam volna, hogy ennyire izzadni fogok éjszaka a hormonok miatt.”
  10. „Bárcsak valaki elmondta volna, hogy mennyire kiszáradnak a mellbimbók a szoptatás alatt. A lanolinos krém volt az életem megmentője.”
  11. „A babáknak meglepően erős reflexeik vannak! Az enyém gyakran úgy ‘dobta’ hátra a fejét vagy a karját, mintha megijedt volna valamitől.”
  12. „Az első mosolyok! Bárcsak valaki elmondta volna, hogy néha először álmukban mosolyognak. Az első alkalom, amikor láttam ezt, elolvadam!”

Érzelmi hullámvasút

Az anyaság elképesztő, de egyúttal rengeteg érzelmi kihívást is tartogat. Nemcsak a baba érzelmeit kell kezelni, hanem a sajátjaidat is, amelyek hullámvasút-szerűen változnak a hormonok és az új szerep miatt.

  1. „A hormonok teljesen irányítják az első hetekben az érzelmeidet. Bárcsak valaki figyelmeztetett volna, hogy a szülés utáni időszakban teljesen normális, ha az ember sírósnak, idegesnek érzi magát, vagy éppen annyira boldog, hogy szinte lebeg.”
  2. „Bárcsak tudtam volna, hogy a szülés utáni szorongás egy valódi dolog. Sokszor éreztem azt, hogy nem tudok megfelelően vigyázni a babámra, és folyton aggódtam, hogy valamit rosszul csinálok.”
  3. „Az anyaság néha magányos. A barátaid megváltoznak, mert már nem ugyanazok az érdeklődési körök kötnek össze titeket, és előfordulhat, hogy kevesebbet találkozol velük. De ez nem jelenti azt, hogy egyedül lennél.”
  4. „Bárcsak valaki elmondta volna, hogy rendben van nem szeretni minden pillanatát az anyaságnak. Nem baj, ha néha nehéznek érzed, vagy ha szünetre van szükséged.”
  5. „Az anyai bűntudat azonnal megjelenik, amint megszületik a baba. Bárcsak valaki elmondta volna, hogy ez teljesen normális, és hogy minden anyuka így érez.”

Ezek a tanácsok valódi anyukák tapasztalatai alapján születtek, és azt mutatják, hogy mennyi mindenre nem lehet előre felkészülni. De ne felejtsd el: minden anyuka a saját útját járja, és mindannyian tanulunk az út során.