Skip to content

20 meglepő tény a babákról

Gondoltuk, megosztunk veletek 20-at a legmeglepőbb dolgokról a babák kapcsán. Ezek sokszor emlékeztetnek arra, milyen elképesztőek is a babák!

Nézd meg a legkedveltebb játszószőnyegeinket is:

  1. Húsz baba születik percenként
    Tudtad, hogy három másodpercenként születik egy baba? Ez percenként 20-at, óránként 1,200-at, és naponta közel 29,000-et jelent.
  2. Gyorsan növekvő agyacska 🧠
    Egy baba agya több mint kétszeresére növekszik az első évében. Mire öt évesek lesznek, az agyuk már háromszorosára nőtt a születési méretéhez képest. Az agy fejlődése azonban csak a húszas éveikben fejeződik be teljesen. Az újszülött fiú babák agya az első három hónapban gyorsabban növekedhet, mint a lányoké, bár ezt a szakértők még vitatják.
  3. Majdnem 50%-kal több csont, mint a felnőtteknél
    A babák több csonttal születnek, mint a felnőttek. Idővel ezek közül néhány megkeményedik és összeolvad egyetlen csonttá. A babák feje puha pontokkal rendelkezik, amikor megszületnek, de ezek nem tartanak sokáig. Ennek oka, hogy a koponyájuk különálló csontokból áll, amelyek később összeforrnak. A babák körülbelül 300 csonttal születnek, míg felnőttkorukra csak 206 marad.
  4. Hol vagy, térdkalács?
    A babáknak nincs térdkalácsuk, amikor megszületnek! Észrevetted már? Ezek csak akkor jelennek meg, amikor a baba legalább hat hónapos lesz.
  5. Elképesztő izérzékelés
    A babáknak körülbelül 30,000 ízlelőbimbójuk van, amikor megszületnek. Ez háromszor annyi, mint a felnőtteké. Ez annak köszönhető, hogy a babáknak nemcsak a nyelvükön, hanem a szájuk oldalán, tetején, valamint a manduláikon és a torok hátsó részén is vannak ízlelőbimbók. Ennek ellenére állítólag nem képesek sót érezni, amíg körülbelül négy hónaposak nem lesznek.
  6. Nem látnak túl jól
    Az újszülött babák rövidlátók, és csak a 20-35 cm távolságban lévő dolgokra tudnak megfelelően fókuszálni – ami tökéletes ahhoz, hogy lássák az anyjukat szoptatás közben. Ez a fókuszterület idővel bővül, és a babák a perifériás látásukat is használják, hogy kompenzálják a mélyebb fókusz hiányát.
  7. Szőr, kopoltyú és farok – Igen, tényleg!
    A szakértők szerint a magzatok fejlődésük során kopoltyúkkal, szőrrel és még farokkal is rendelkeznek. Mindhárom eltűnik még a születés előtt, vagy a szőr gyakran csak az első hetekben. A farok a farkcsonttá alakul, míg a kopoltyúk – amelyek ideiglenes hasadékok (garatívek) a nyakon – állkapocs- és fülcsontokká fejlődnek, mire a babák megszületnek.
  8. Nincsenek könnyek 😢
    A babák nem sírnak könnyekkel, amíg körülbelül egy hónaposak nem lesznek. Addig inkább „száraz” sírásról beszélhetünk.
  9. Született úszók (… majdnem) 🏊‍♀️
    Az újszülöttek automatikusan visszatartják a lélegzetüket víz alatt, és még a szívritmusukat és a perifériás vérereiket is alkalmazkodnak. Erősen NEM javasoljuk ennek tesztelését, de állítólag igaz. Ez a természetes képesség azonban nem tart tovább hat hónapos koruknál.


  10. Az indiai baba tovább marad bent
    Érdekes statisztikák szerint a kislány babák átlagosan egy nappal tovább maradnak a méhben, mint a fiúk, a fehér babák öt nappal tovább, mint a fekete babák, és az indiai babák hat nappal tovább, mint a fehérek. Ha ez igaz és nem csak egy pillanatnyi hiba, akkor az okok kissé rejtélyesek, de az indiai babák kényelmesek.
  11. Három éves koruk előtti időszakra nem emlékeznek
    Az emberek hosszú távú emlékei általában nem nyúlnak vissza három éves koruk elé. Ennek oka lehet, hogy az emlékezet még nem fejlődött ki eléggé addig, vagy hogy az emlékezet összefügghet a nyelv megértésének képességével.
  12. Nappal és éjszaka megkülönböztetése
    Akár 12 hétbe is telhet, mire egy baba felismeri a különbséget a nappal és az éjszaka között. Ezért lehet, hogy az alvásritmusuk szabálytalan marad akár öt hónapos korukig is.
  13. Nyom neked egy side-eye-t 🙂
    Az újszülött babák 85%-a inkább jobbra néz, amikor a hátán fekszik. Ez a preferencia csak néhány hónapig tart, de utalhat arra is, hogy jobbkezesek vagy balkezesek lesznek-e.
  14. Tényleg a szoptatás a legjobb?
    A szoptatás nemcsak a betegségek elleni védelemben segít, hanem ha legalább két hónapig szoptatják a babát, a bölcsőhalál (SIDS) kockázatát is felére csökkenti – ez hihetetlen, ha belegondolunk. Minél tovább folytatják, annál nagyobb védelmet nyújt.
  15. És Az Anyatej Mágikusan Alkalmazkodik
    A babának szánt lefejt anyatej mennyisége soha nem haladhatja meg a 120 ml-t üvegenként, függetlenül attól, hogy milyen idős a baba. Míg a tápszerrel táplált csecsemők nagyobb üvegeket kapnak, ahogy nőnek, az anyatejjel táplált babák esetében a maximális mennyiség maradjon 120 ml (30-45 ml óránként). Ennek oka, hogy az anyatej folyamatosan alkalmazkodik a baba igényeihez, ahogy nő; a tej összetétele folyamatosan változik, és ez vonatkozik az unciánkénti kalóriatartalomra is. Ez lenyűgöző!
  16. Az egyetlen mosolygó főemlős ☺️
    Az emberi babák az egyetlenek a főemlősök között, akik mosolyognak az anyjukra vagy apjukra. Ez meglehetősen figyelemre méltó, bár kíváncsiak vagyunk, hogy a többi főemlős más módon mosolyog-e, amit nem ismerünk fel vagy nem értünk.
  17. Különleges születési hónapok
    A statisztikák szerint a leggyakoribb születési dátum szeptember 9. Ezt szorosan követi a szeptember 19., 12. és 17., ebben a sorrendben. Érdekes módon, azok a babák, akik ebben az időszakban születnek, a legnagyobb eséllyel lesznek a legokosabbak az osztályban, és érik el a legnagyobb sikereket az életben. Elgondolkodtunk azon, hogy ez összefüggésben lehet-e azzal, hogy az iskola szeptemberben kezdődik, így ezek a gyerekek a legidősebbek, legérettebbek az osztályban, amikor a tanulás és fejlődés annyira meghatározó.

Eközben azok, akik októberben születtek, úgy tűnik, a leghosszabb életet élik, átlagosan 160 nappal többet élnek, mint a tavasszal születettek.

Tudományos bizonyítékok azt is mutatják, hogy a születési hónap hatással van a személyiségre. Például a nyári hónapokban születettek a legoptimistábbak.

  1. És a kevésbé gyakoriak
    Eközben december, január és február a legkevésbé gyakori születési hónapok, december 25. és 26. pedig az egész év legkevesebb születésnapja.
  2. Az elsőszülöttek előnyei
    Az elsőszülött gyerekek 1,7-szer nagyobb valószínűséggel érik el a száz éves kort, mint a fiatalabb testvéreik. Azok, akik fiatal anyáktól születtek, a legnagyobb eséllyel érhetik el ezt a kort. Az elsőszülöttek statisztikailag nagyobb eséllyel rendelkeznek jobb mentális egészséggel, de kissé nagyobb valószínűséggel lehetnek túlsúlyosak vagy magas vérnyomásúak. Az elsőszülöttek gyakran természetes vezetők, de a fiatalabb testvérek ezt csak bosszúságnak érezhetik a felnövés során!
  3. A játszószőnyegek és babák kapcsolata
    A játszószőnyegek fantasztikus eszközök a babák számára, mivel serkentik az érzékszerveiket és fejlesztik a motoros képességeiket. Egy jól megválasztott játékszőnyeg különböző színekkel, textúrákkal és hangokkal nemcsak leköti a babákat, hanem segíti az agyuk fejlődését is, miközben szórakoznak.