Skip to content

Mivel segítheted a baba mozgásfejlődését? – Mire kell figyelni?

A baba mozgásfejlődése kapcsán számos félreértés él a köztudatban, amelyeket fontos tisztázni. A szülők egy része állandóan aggódik amiatt, hogy vajon gyermeke a megfelelő ütemben fejlődik-e, és nem kellene-e már többet tudnia.

Ezzel szemben mások úgy vélik, hogy a baba magától is kifejleszti a szükséges mozgásokat, ha eljön az ideje. Emellett vannak olyan szülők is, akik sem túlzottan nem aggódnak, sem nem hagyják teljesen magára a gyermeket, hanem aktívan keresik azokat a módszereket, amelyekkel segíthetik a mozgásfejlődését. Ebben a cikkben mindhárom szülőtípus találhat hasznos információkat.

A mozgásfejlődés szakaszai:

Átfordulás (3-5 hónapos kor között): Néhány baba már 3 hónaposan átfordul, míg mások később. Mindegy, hogy hányszor fordult már át a baba, ha egyszer meg tudja csinálni, akkor azt már tudja, csak nem motiválja semmi arra, hogy rendszeresen átforduljon. Segítség lehet a motiválásra egy színes játszószőnyeg, amelyen kényelmesen forgolódhat.

Kúszás (6-9 hónapos kor között): A kúszás minden irányba történhet, mindegy, melyik úton indul el a kicsi, a kúszás nagyon fontos a hát- és karizmok erősödése szempontjából.

Felülés (8-10 hónapos kor): Akkor beszélünk felülésről, amikor a baba segítség nélkül tud ülni, stabilan.

Mászás (8-11 hónapos kor között): A mászás kezdete attól is függ, mennyit kúszott a baba előtte. Vannak olyan babák, akik profin kúsznak, de a mászást csak rövid ideig űzik.

Felállás: Ha a baba már tud mászni, akkor saját maga, önállóan kapaszkodva pár nap múlva fel is tud állni. A felállás előfeltétele az egyensúlyérzék és erős karizmok, amelyeket a kúszás és mászás során szerez meg a kicsi.

Járás (10-18 hónapos kor között): Az önálló járáshoz több fokozaton át jut el a baba: először csak felkapaszkodik valamire és oldalazva halad, majd következik az a fokozat, amikor valamilyen tárgyat tologat maga előtt. Végül megtanul maga, kapaszkodás nélkül felállni, és megteszi az első önálló lépéseit.

Mikor van ok aggodalomra?

Ha a fent leírt szakaszokban belül nem kezdődik el az adott mozgásforma, érdemes a gyermekorvos segítségét kérni. Ha csak egyszerűen úgy érzed, valami nincs rendben a gyermek mozgásával, többféle lehetőséged van a fejlesztésre:

  • Babaúszás: Elősegíti a baba mozgásfejlődését.
  • Mozgásra ösztönző játékok: Adj neki olyan játékokat, amelyek őt is mozgásra késztetik.
  • Hintáztatás: Fejleszti az egyensúlyérzéket.
  • Rugós hinta: Erősíti a lábizmokat és az egyensúlyérzéket.
  • Hasra fordítás: Az első fél évben nagyon sokat fordítsd hasra a babát, ez a legfontosabb, amit megtehetsz érte.
  • Biztonságos felállási helyek biztosítása: Segítsd a babát egy biztonságos felülettel ahol biztonságban fel tud állni és nem üti meg magát.

Hibák, amiket elkerülhetünk

  • Túlzott ültetés: Ne ültesd túl sokat a babát, várd meg, amíg magától fel tud ülni.
  • Korai járatás: Ne sétáltasd kézenfogva, amíg nem tud magától járni.
  • Korai talpra állítás: Ne állítsd talpra, amíg nem tud magától felkapaszkodni.
  • Erőltetett tanítás: Ne erőltesd a mozgásformák megtanítását, hagyd, hogy saját ütemében fejlődjön.

    *A teljes, eredeti cikk a kismamablog.hu-n olvasható!

Hogyan segít a Casmatino gyerekszőnyeg a mozgásfejlődésben?

A Casmatino gyerekszőnyeg tökéletes társ a baba mozgásfejlődésében. A PE anyagból készült szőnyegek biztonságos és antiallergén felületet biztosítanak, amelyeken a kicsi kényelmesen gyakorolhatja az új mozgásformákat. A szőnyegek könnyen tisztíthatók, egyszerűen összecsukhatók és szállíthatók, így bárhová magaddal viheted őket, legyen szó otthoni használatról vagy szabadtéri kalandokról. A Casmatino szőnyegek színes és élénk motívumai nemcsak szórakoztatóak, hanem segítik a baba kognitív képességeinek fejlődését is.

Játszőszőnyegek:

Bármelyik fejlődési szakaszban is legyen a gyermeked, a Casmatino gyerekszőnyegek ideális választásnak bizonyulnak, hogy támogassák őt a biztonságos és örömteli mozgásfejlődésben.